søndag 9. juli 2023

Är 2023 sista sommaren med svag SEK?

Sverige.
Den svenska kronan är åter igen på den lägsta kursen någonsin mot euron, 11.95, innan den under eftermiddagen föll tillbaka mot 11.88. Johan Berntorp argumenterar för att detta troligen är sista sommaren med så svag SEK. 

För de flesta svenska löntagare så blir det dyrt att ta semester när det nästan krävs 12 kronor för en euro. Som tur är så har den svenska sommaren varit bra och behovet att åka på utlandssemester har inte varit så stor. 

Sedan sommaren 2012 så har euron varit i en uppåtstigande trend mot svenska kronan. Eftersom den danska kronan är bunden till utvecklingen för euron, så har danskarna verkligen uppskattat Sverige de sista åren. Numera så kryllar det av danskar som är och handlar i Malmö, för det är så mycket billigare där. Den danska kronan är nämligen 60% starkare än den svenska kronan numera.

Trots en statsskuld som anses vara låg, så är realräntan i Sverige bland de lägsta i världen. Med 2% ränta på bankkontot så förlorar svensken 6% per år vid sparande. Ingen vidare bra affär, konstaterar Johan Berntorp.

Samtidigt så framgår svenska tillgångar och industri som mer attraktiv när sek faller, fortsätter Johan Berntorp. ”Vid någon tidpunkt når den svenska kronan en sådan värdering att pendeln svänger om helt åt andra hållet. Även valutamarknaden går i cykler”, fortsätter han.

”Det är min fasta övertygelse att uppgången i flera valutor, framför allt dollar och Euron i relation till kronan nu börjar få tomt med bränsle i tanken eller el i batteriet om man vill vara mer modern”, avslutar Johan Berntorp. Är detta sista året med en svag svensk krona? Läs mer om tankarna bakom den sista sommaren med svag krona på Valutahandel.se.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar